Нудимо вам следеће услуге

 • Производња каљевих пећи
 • Уградња и одржавање
 • Рестаурација стилских пећи
 • Израда каљеба по жељи
 • Све за каљеве пећи
 • Уградња пекара и роштиља
 • Индустријске сушаре – зидане
 • Камини – отворени, затворени
 • Пица – пећи, зидане. праве
 • Уградња шамота у сва ложишта
 • Испорука шамота на адресу
 • Налажење мајстора и препорука Надзор за све радове

dva kalja

Радуле Војиновић – као оснивач, Душан и Божидар Војиновић, као синови и унуци Драган и Дејан Војиновић који настављају породичну традицију старог заната и производње која је реткост у овом делу Европе.

Традиција значи квалитет.

Ако се не одлучите за нашу услугу, позовите нас боље да вам ми помогнемо у налажењу мајстора и саветом него да улазите у авантуру која се завршава, скоро увек на вашу штету.

Шамот:

Mожемо ли у овој ери модернизације избећи традиционалне производе – наравно да не. Узалудни су покушаји да се промене историјске вредности јер је познато да кад се несто измени технолошки, то је искључиво ради веће зараде неких групација а не за добробит људи који користе тај производ.

Конкретно шамотне цигле или плоче које се израдјују ручно, имају сасвим друга својства него пресовани индустријски шамот, ручно рађени шамот има грејна својства док индустријски пресовани има у самом називу сврху ТЕРМОИЗОЛАЦИОНИ – значи са ручно рађеним шамотом се грејете у каљевој пећи коју сте сазидали а са термоизолационим грејете голубове јер више температуре излази кроз димњак него сто остаје у пећи.

Треба, наравно и пазити где купујете шамот и ко је произвођач јер када неко направи као ДВА КАЉА добар производ многи копирају и лажно продају свој производ под именом ДВА КАЉА то се десило на много места али треба бити опрезан и од мајстора тражити рачун на коме пише шта је од ШАМОТА купио и колико то кошта и тај рачун сачувати као доказ ста је уграђено у вашу каљеву печ , јер постоји стари израз: материјал за каљеву пец је само пола посла – друга половина је мајстор за уградњу каљеве пећи. Ако мајстор по сваку цену хоће да уговори посао скоро је сигурно да ће цену кориговати на основу квалитета материјала а не да коригује цене своје уградње, тако да је боље да сами купите материјал а мајстор да га угради, онда нема рекламације типа: лоша каљева пећ, лош материјал за уградњу, већ остаје само једно а то је приучени или самозвани мајстор за уградњу КАЉЕВЕ ПЕЋИ. КАЉЕВА ПЕЋ не трпи ложење љуски од ораха, лешника, кикирикија, бадема и друге љуске које због масноће која је у њима заступљена ствара испарења и може проузроковати детонацију у пећи а тада страдају каљеви, најћешће око врата за ложење у тезој варијанти страда више од 50 % пећи.

Морамо разликовати и две врсте каљева за пећи а то су ручно рађени каљеви, направљени од ватросталних материјала, као што ради фирма ДВА КАЉА и ливени керамички каљеви које раде обичне радње за керамику, такви каљеви имају кратак век трајања и пуцају на већој температури тако да се треба прво добро распитати шта купујете , па тек онда да доносите суд о производу (тренутно се из okolnih zemalja, увозе ливени каљеви).

Прва сумњива ствар је ако је мајстор јефтин то значи да ће у вашу каљеву пећ уградити обичну грађевинску циглу уместо шамотни и вероватно бибер цреп уместо шамотних плоча и нормално је да ће тако урађена каљева пећ, грејати лоше и имати кратак животни век. КАЉЕВА ПЕЋ урађена изнутра са ручно направљеним шамотом има неограничен век трајања уколико је презида на 12 – 20 година то је по исплатљивости најрентабилније грејање на свету а 100% је домаћи производ тако да све резервне делове имамо за евентуалне измене на КАЉЕВОЈ ПЕЋИ ако се једног дана ви или ваши потомци на то одлучите.

Шамот ручно рађен спада у старе и ретке занате јер је по рецептури породична тајна као и састав ватросталног материјала за КАЉЕВЕ и само такви производи треба да буду у вашем дому јер све што је модерно више је украс него корист. Потрошња горива, сразмерно простору који се греје је код каљеве пећи у односу на друга грејна тела неупоредиво мања а грејна моћ и до 10 пута већа, што је сврстава у најквалитетнија и најздравија грејна тела а притом и у најштедљивија али под условом да ју је направио прави мајстор а не тркач за парама или самозвани мајстор, каквих има доста а на вама је да их препознате и прекинете договоре ако осетите да нешто није како треба.

Постоје понуде које свакако треба одбити а то је понуда каљева за пећи преко такозваних „наших фирми“ које је у ствари купила страна компанија и преко њих продаје јефтине Румунске и сопствене , каљеве за пећи најнижег квалитета а шта то значи видите одмах по цени а најгоре је што се такве фирме рекламирају и даље као домаћи произвођаци каљева за пећи а само су лиферантска маска за увозне производе за које нисте сигурни да ли ће се сутра производити и да ли ће икада бити резервних делоба , ако вам затребају. Али не мора све бити ружно има и лепих ствари, ако сте ви задовољни није важно чији су производ каљеви али је битно, кад вам се нешто продаје, да знате порекло те робе и да то није наш већ увозни производ и ако ти каљеви у околним земљама костају 12 – 15 евра по јединици а у Србији их продају по 4-9 евра по јединици мислите ли да то исти каљеви?

Важно је рећи да КАЉЕВА ПЕЋ има највишу искоришћеност из горива а то је око 75% – али искључиво код ручно утиснутих каљева у гипсане калупе и то се сматра ретком и горњом границом, док код ливених каљева искоришћеност не прелази 50% што је и нормално јер код ливења имамо око 30% воде у маси што, када испари оставља саћасто тело а сви знамо да су шупљине испуњене ваздухом изолатор, тако да ту трошите више горива а имате мањи ефекат, код металних пећи и шпорета искоришћеност је 15-27% и то под идеалним условима а једна од трагедија тих пећи је високо постављено ложиште тако да никад не греју правилно простор већ само горњу зону. Треба рећи да постоје и пећи зидане само шамотном циглом (ручне израде) и такве пећи могу грејати велике просторе и радионице а може се у њих уградити измењивач топлоте – котао и онда грејати и до 450 м2 а до висине простора 3 м.

Одговорићу на сва питања која ми поставите а даћу и савет, ако мислите да сам особа која вас може посаветовати, јер ми већ 4 генерације производимо и уграђујемо КАЉЕВЕ ПЕЋИ и шамотне материјале